Op de koffie bij de familie Vereijken

Drie gezinnen in één bedrijf

Dat klinkt als een ingewikkelde opvolgingsklus. Toch kijken Gerard, Eric en Hans van Vereijken Kwekerijen met vertrouwen naar de toekomst. Het geheim van dit familiebedrijf? Vooruitstrevende ondernemers vanuit succesvolle samenwerkingen en met betrokkenheid bij elkaar. Via een adviesraad hebben de drie eigenaren alle kinderen en hun partners vroeg betrokken bij het bedrijf.

Het is geen automatisme om het bedrijf over te nemen. Kies bewust voor elkaar.

Samenwerken zit in hun DNA. Ze vormen de tweede generatie en hebben er in 1998 bewust voor gekozen hun twee bedrijven samen te voegen. Samen met zijn broer Eric (55 jaar) en zijn neef Gerard (58 jaar) heeft Hans (54 jaar) het bedrijf opgebouwd. Vereijken Kwekerijen teelt trostomaten in 60 hectare kassen met 300 medewerkers. Het bedrijf telt nu zes vestigingen in Brabant, een in het Westland en een in Limburg. Hans is verantwoordelijk voor algemene zaken binnen het teeltbedrijf en Eric voor teelt en techniek. Gerard leidt het verkoopbedrijf Zon UniGrow.

Bewust kiezen voor elkaar

‘Onze vaders waren samen ondernemer, maar hebben voor ons de boel opgesplitst. Wij hebben toen weer heel bewust gekozen voor elkaar. We zijn toen om de tafel gaan zitten en hebben de kern van onze samenwerking op één A4’tje gezet. Dat komt nog steeds elk jaar uit de kast,’ vertelt Eric. ‘Ook onze kinderen geven we dat weer mee. Het is geen automatisme om het bedrijf over te nemen.’

Van de acht kinderen (tussen 18 en 30 jaar) werken er nu twee in het bedrijf, vier hebben interesse en twee kinderen willen misschien iets anders, vertelt Gerard. ‘Vijf jaar geleden hebben we een adviesraad opgericht waar al onze kinderen in participeren. Eens per kwartaal komen ze bij elkaar, onder leiding van een coach. Je kunt het zien als een soort “next generation-programma”.’

Ondernemerschap doorgeven

‘We willen de nieuwe generatie stimuleren in het ondernemerschap en hen laten meedenken over de koers van het familiebedrijf. Naast ondernemers- en managementvaardigheden, leren ze het bedrijf en ook elkaar beter kennen. Want hoe belangrijk de technische en boekhoudkundige kant bij een overname ook is, het begint allemaal bij de “zachte” kant.’

Begin bij de ‘zachte’ kant

‘Hoe gaan we met elkaar om? Wordt iedereen gezien en gehoord? We dagen hen uit met opdrachten over strategische keuzes in het bedrijf. Zo oefenen ze meteen in samenwerken en adviseren.’ 
De adviesraad heeft ook meegedacht over het familiestatuut. Hierin staan allerlei afspraken die van belang zijn rond de opvolging. ‘Op hun advies is in het statuut opgenomen dat kinderen die in het familiebedrijf willen werken, eerst buiten de deur ervaring opdoen.’

Met wie gaan we de toekomst in?

Het is geen automatisme dat de kinderen die in het bedrijf (gaan) werken, ook in de directie komen. ‘Een bedrijf van onze omvang vraagt veel kennis en capaciteit. Iedereen moet z’n plek verdienen,’ vertelt Hans. ‘We maken zo min mogelijk onderscheid ten opzichte van mensen die van buitenaf in het management zitten. Wel krijgen de kinderen een mentor en de gelegenheid om naast hun functie het hele bedrijf te leren kennen.’

Afbouwen is voor de heren op dit moment nog niet aan de orde. ‘We zijn nog volle bak aan het werk, omdat we het veel te leuk vinden. Wel verschuiven onze posities binnen het bedrijf. Onze expertise en energie gaat steeds minder naar het operationele proces. We gebruiken onze ervaring nu meer voor het creëren van de randvoorwaarden voor succes in de toekomst. Denk aan innovatie en energietransitie.’

Contact

Met wie ga jijj verder?

Het stokje overdragen? Daar kun je niet vroeg genoeg op voorsorteren. 
Met wie ga je straks verder? En hoe draag je dan het ondernemerschap over?

Nieuwsgierig? Laat het ons weten. We kennen de hindernissen in het opvolgingsproces. Die kun je maar beter voorblijven.
Neem contact met ons op.