
Binden of boeien
Grensverleggend leiderschap in de praktijk
Tijdens een recente presentatie op het symposium Varkenshouderij op voorsprong stelde ik de vraag: Ben jij die ondernemer die personeel boeit, of boei jij je personeel? Oftewel: kun jij een cultuur creëren waarin medewerkers zich betrokken en gewaardeerd voelen, en waar ze de ruimte krijgen om te groeien?
Grenzen beperken, kaders geven ruimte. Ruimte voor samenwerking en groei.
Van grenzen naar kaders… daar ligt de ruimte
Een grens is een scherpe afbakening. ‘Tot hier is het goed, daar gaat het fout.’ Het zorgt voor duidelijkheid, maar soms ook voor angst, of afstand. En grenzen hebben zeker ook een functie. Ieder mens is grootgebracht met grenzen, want met grenzen beoogde je ouders je richting mee te geven en bescherming.
Maar die grenzen kunnen dus ook beperkt werken. Het is dus de uitdaging om grenzen om te zetten in kaders. Kaders geven zicht op ruimte, ruimte voor samenwerking en groei. Je geeft vertrouwen aan je medewerker.
Leer je ze vissen of ga je vissen voor ze vangen?
Wanneer je bedrijf groeit, verschuift de focus van vakmanschap naar ondernemerschap. In plaats van alles zelf te doen, kun je als ondernemer op enig moment niet anders meer dan taken delgeren. Daarmee geef je ruimte aan je team. Je leert ze zelf vissen vangen. En dat vraagt wat van je als ondernemer, namelijk geduld. Krijgen je medewerkers de tijd om het zich eigen te maken? En mogen ze het net ietsje anders doen? De verleiding om het over te nemen, toch zelf te doen, ligt altijd op de loer. Oftewel vissen voor ze vangen.
Durf te vertrouwen, en geef kaders aan je personeel. Dan zul je merken dat je je bedrijf niet alleen efficiënter maakt, je medewerkers krijgen ook de kans zich verder te ontwikkelen. Bovendien neemt het werkplezier voor iedereen toe!
Boeien of boeieh!
Het gaat niet alleen om het bieden van goede arbeidsvoorwaarden; het gaat vooral om het serieus nemen van je personeel. Luister naar hun verwachtingen. Maak ruimte voor flexibiliteit. Daarbij is open communicatie natuurlijk een basisvereiste.
Werk je met arbeidsmigranten? Besef als ondernemer dat ze niet allemaal met dezelfde intentie naar Nederland komen. Bovendien: een Roemeen kent een andere cultuur dan een Pool of Moldaviër. Moet je alles maar begrijpen? Zeker niet, maar het besef hebben dat er verschil is, doet al wonderen. Je lichaamstaal zal dan namelijk iets anders laten zien en lichaamstaal is universeel.
Kleine stappen, grote veranderingen
Verandering begint met kleine stappen. Door je grenzen te verleggen richting kaders en je personeel serieus te nemen, creëer je een omgeving waarin mensen zich verbonden voelen. Dit is de sleutel tot succes, zowel voor jou als ondernemer, als voor je team.
Nieuwsgierig wat wij hierin kunnen doen?
Ook nieuwsgierig?
Zoek je iemand die jou met het leiderschap wil versterken?
Neem contact met ons op.