De toekomst van voedsel
Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen bril op. Maar ondernemen vraagt ook het lef om voorbij het bekende te kijken? Durf jij door de bril van iemand anders te kijken? Zonder vooroordeel? En wat zie je dan? Om onze luiken open te zetten nemen we een inkijkje in andermans bubbels.
Op dag twee gaan we met de Jonge Ondernemers van BAJK & ABAB op stap. Deze keer naar @Spacefarming in het Evoluon. Dat geeft ons een ander inkijkje in de toekomst van voedsel zien. En we gaan in gesprek met anders denkenden uit de foodketen. Als je er voor open staat is hier veel te ontdekken.
'Je weet alles al, maar je hebt nog niet alles ontdekt'
Chef Erlings
In het Evoluon in Eindhoven staan verschillende 'bubbels' voor ons klaar, ieder met een andere blik op de toekomst. We worden onthaald door de historie van het voedsel. We gaan maar liefst 12.000 jaar terug in de tijd en zien de evolutie van ons voedsel. Wanneer je er even de tijd voor neemt, leert de geschiedenis ons de grote veranderingen zien. En ook waar naartoe we nu op weg zijn. Onze huidige landbouw en foodketen is sterk aan verandering onderhevig.
Wat wordt jouw toekomst?
Chef Erlings neemt ons in zijn gaan gesprek mee naar de toekomst van food. 'Mensen zijn vergeten waar het eten vandaan komt, ook de boeren. Wie nog intensief werkt met de natuur weet dat. En die ziet dat de natuur alle oplossingen voor ons heeft, ook voor onze huidige crisis in de landbouw. Het gedoe laat ons het antwoord zien: onnodig gesleep met nutriënten: eerst een F en nu een N probleem. Arbeidsmigratie voor de productie van voedsel. En 50% van ons voedsel komt niet op ons bord terecht. Daarmee maakt de industrie geld. Wie goed in de natuur kijkt, wie de geschiedenis kent ziet ook de betere oplossingen voor de issues van vandaag.'
Neem nu koe Margaret
Chef is opgegroeid in Afrika en kijkt met andere ogen naar ons westers voedsel. 'Neem nu onze melk. Wanneer je naar de oorsprong kijkt zie je dat de mens helemaal geen koemelk nodig heeft. In de jaren zestig was dit misschien een goed antwoord voor Nederland op de belofte "Nooit maar honger". De succesformule van de Nederlandse koe is dan ook in de jaren zestig uitgedokterd. Voor toen een prima oplossing. Maar misschien zijn we doorgeslagen in die succesformule, die werkt nu niet meer. Je ziet nu het probleem voor de koe. Hoe je dit op kun lossen? De koe, die halen we er tussenuit, die staat in 2050 nog in de dierentuin. Je kunt het onzin vinden. De Vegan Cowboys zijn er mee bezig. Met koe Margaret (the Iron Lady) willen ze van gras direct melk gaan maken.
'Hoelang wil je nog trouw blijven aan je koeien? Wie in de keten verdient er echt aan jouw melk en wil jou nog graag even aan boord houden? Of is de oude succesformule uitgemolken? Voordat je die nieuwe stal gaat zetten, zou ik daar eens over nadenken.'
Waar ben jij nieuwsgierig naar?
'De wereld gaat in 8 jaar heel hard veranderen.' vertelt Chef. 'Immigratie, elektriciteit, oorlog. Dat gaat sneller dan je denkt. Het goede nieuws is dat jullie er deel vanuit maken. Daar liggen jullie kansen. Als je kijkt naar wat er verandert: Waar ligt jouw interesse? Waar zie jij kansen? Waar durf je nieuwe combinaties te maken? Wat is dan jouw plek in de foodmarkt?'
Welke nieuwe combinaties durf jij te maken?
De nieuwste bubbel van Eindhoven
We eindigen ons dagje Eindhoven op Stratumseind, waar anders.
Kok Ralf komt ons opzoeken in een van hun gloednieuwe bubbels van de Dinner Domes. Hij vertelt ons hoe je in drie weken een buitenrestaurant uit de grond kunt stampen, net voor het GLOW event. 'Dat is doorpakken, strak organiseren, je team veel toevertrouwen, en weten dat je fouten maakt. Kinderziektes horen erbij. Anders kun je niet vertrekken. Betrek er ook de gemeente en je leveranciers bij. Durf te vragen, ook zij hebben een belang. Vaak ben je te bang. En je hebt de support van thuis nodig, ook als kersverse papa.'
Wil je ook eten onder de sterrenhemel? Of zijn kookkunsten eens proeven? Reserveer dan je eigen bubbel.
De volgende bijeenkomst?
Dan gaan we ontdekken hoe boeren en bouwers elkaar kunnen versterken.
< vorige bijeenkomst volgende bijeenkomst >
Ook nieuwsgierig
Wil je volgend jaar zelf meedoen aan Jong Ondernemerschap?
Schrijf je dan alvast in voor 2024 - 2025 of neem contact met ons op.
Dan houden wij een plaatsje voor je vrij.